اما دومین افت شاخص از ۲۱ شهریور آغاز شد و شاخص با ورود به کانال یک میلیون ۴۰۰ هزار واحدی در یک سوم باقیمانده ماه عملا شیب نزولی به خود گرفت تا اینکه در ۳۰ شهریورکانال یک میلیون ۴۰۰ هزار واحدی را نیز از دست بدهد و سرانجام در آخرین روز شهریور یعنی سی و یکم این ماه عدد شاخص به یک میلیون ۳۸۶ هزار واحد برسد تا بورس در ده روز پایانی شهریور دوکانال سقوط را تجربه کرده باشد. بدین ترتیب بازار سهام که ۱۰ روز نخست شهریور ماه را با شور و شوق و روند مثبت آغاز کرده بود در ۱۰ روز دوم محتاطانه به انتظار نشست اما در یک سوم باقیمانده این ماه نزول را آغاز کرد تا سرانجام شهریورماه را به رغم شروع امیدوارانه ، با نا امیدی به پایان برساند.
همچنین بازار سهام در شهریورماه با کاهش نزدیک به ۱۳۰ هزار واحدی شاخص کل ، بازده منفی (۸.۵-) درصدی را از خود به جا گذاشت تا خزان بورس یک ماه زودتر از آغاز فصل پاییز شروع شده باشد. بازار سهام از خردادماه امسال روند روبه رشد به خود گرفته بود و طی سه ماه خرداد ، تیر و مرداد به ترتیب ۱.۲ درصد، ۱۲ درصد و ۱۴.۴ درصد بود که این روند صعودی در ماه شهریور قطع شد . یکی از دلایل این بازدهی منفی البته خروج سهامداران حقیقی بود به طوریکه از ۲۱ شهریور تا پایان شهریور تنها یک روز با افزایش ورود پول از سوی سهامداران حقیقی روبرو بودیم و در سایر روزها با کاهش ورود پول از سوی سهامداران حقیقی روبرو بود.
البته باید توجه داشت با توجه به اینکه اکثرشرکتهایی که در بورس ایران فعالیت دارند و به عنوان شرکتهای بزرگ و شاخصساز مطرح میشوند در واقع شرکتهای صادرات محور هستند در نتیجه نوسانات قیمت دلار و همچنین انتطارات پیشرو در مورد قیمت ارز تاثیر بالایی بر روند شاخص خواهد گذاشت و با توجه به اینکه در شهریورماه بر خلاف دو ماه قبل قیمت دلار رشد چندانی نداشت و همچنین زمزمههایی نیز مبنی بر احتمال توافق و بازگشت به برجام شنیده میشد و احتمال کاهش قیمت دلار میرفت در نتیجه بورس واکنش منفی به این اخبار داشت. نکته دوم اینکه با برگشت ایران به برجام و امکان فروش نفت بخش از کسری بودجه شدید دولت تامین خواهد شد در این صورت از انتظارات تورمی مبتنی بر کسری بودجه دولت کاسته شده و در نتیجه انتطارات برای افزایش قیمت در بورس کاهش مییابد.
در بازار جهانی کامیودیتیها در اواخر شهریور نیز صحبتهایی مبنی بر کاهش قیمتها به گوش میرسد به خصوص اینکه از کشور چین خبرهایی مبنی بر ورشکستگی یکی از شرکتهای اصلی این کشور در حوزه ساخت و ساز مسکن میرسد و در نتیجه تاثیر فراوانی بر بازار کامیودیتیها گذاشته است و ریزش بازارهای جهانی را در پی داشت و بر بازار سهام کشور ما نیز که شرکتهای بزرگ بورسی بیشتر کامیودیتی هستند تاثیر گذاشت و میتوان یکی از دلایل کاهش بورس را در پایان شهریور این عامل دانست.
با این حال و در مجموع بورس اگر چه در شهریور با کاهش بازدهی روبرو بود اما در ماههای باقیمانده تا پایان سال این نوسانات به خصوص نوسانات سیاسی میتواند اثرات مثبت یا منفی خود را بورس بگذارد. احتمالا دولتمردان جدید نیز ببینند که بر خلاف مناظرات ریاست جمهوری ساماندهی و بهبود بازار به زمان طولانیتری نیاز دارد.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟